Unul dintre cele mai interesante aspecte de pe platourile de filmare ale productiilor nominalizate la premiile Oscar este, desigur, combinatia de echipamente folosite pentru a obtine cele mai potrivite tehnici si imagistica dorita. Ca de obicei, ARRI continua sa fie in topul alegerilor, ca pachet standard de camera pentru cinematografie.

Blade Runner 2049

Nominalizari la Oscar: 5 — Cea mai buna imagine, Cele mai bune efecte vizuale, Cel mai bun mixaj sonor, Cel mai bun montaj sonor si Cele mai bune decoruri.

Regizor: Denis Villeneuve
DOP: Roger Deakins
Camere: ARRI Alexa Mini, ARRI Alexa XT Studio
Obiective: Seria de obiective prime Zeiss Master
Format de inregistrare: ARRIRAW 3.4K

Unul dintre cele mai impresionante aspecte ale acestei filmari a fost inelul imens format din 256 lumini fresnel ARRI de 300 wati si un al doilea inel din 100 de SkyPanel-uri.

Roger Deakins a explicat ca: “Intotdeauna am vrut sa iluminez cele doua scene de pe platou destul de diferit. La prima lumina m-am gandit cu mult inainte ca ideea piscinei sa fie fixata. Asta avea la baza ideea de soare care intra prin luminatoare in acoperis si era asemanatoare intr-un fel cu unghiul larg de filmare initial in care este introdusa Biblioteca Arhivelor. Desigur, adaugarea elementului acvatic m-a ajutat sa creez un al doilea look, destul de diferit, pentru scena interogarii.”

Dunkirk

Nominalizari la Oscar: 8 — Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cea mai buna imagine, Cel mai bun montaj, Cea mai buna coloana sonora, Cel mai bun mixaj sonor, Cel mai bun montaj sonor si Cele mai bune decoruri.

Regizor: Christopher Nolan
DOP: Hoyte Van Hoytema
Camere: IMAX MKIV, IMAX MSM 9802, Panavision 65 HR, Panavision Panaflex System 65 Studio
Obiective: Panavision Sphero 65 (50mm wide, 80mm pentru cadre stranse), obiective Hasselblad
Format de inregistrare: 65mm (Kodak Vision3 50D 5203, Vision3 250D 5207, Vision3 200T 5213, Vision3 500T 5219)

Van Hoytema spune ca “[echipamentele de tip] large format nu sunt ceva ce se gaseste in magazine, mai ales obiectivele. Desi Dunkirk era in principiu gandit pentru filmarea cu o camera, am avut tot timpul 4 camere IMAX gata sa intre in actiune, pe platou, iar eu si Chris am fost permanent in miscare, trecand de la o camera la alta. Am filmat secventele de 65mm folosind sistemul de camera de studio Panaflex – 65SPFX – care este dirijabil si foarte bun pentru tras sunet.

Mudbound

Nominalizari la Oscar: 4 — Cea mai buna imagine, Cea mai buna actrita in rol secundar, Cel mai bun scenariu adaptat, Cea mai buna melodie originala.
Regizor: Dee Rees
DOP: Rachel Morrison
Camera: ARRI Alexa Mini
Obiective: Panavision C and D Series Anamorphics, Vintage Super Speeds
Format de inregistrare: ARRIRAW 3.4K

Intr-un interviu pe care Morrison l-a oferit, acesta explica alegerea configuratiilor de filmare: “Si eu si Dee am decis sa tragem Mudbound pe pelicula. Totul legat de acest proiect cerea sa fie analogic. Insa bugetul nostru era atat de mic incat orice cheltuiala in plus trebuia recuperata din alta parte – zile de filmare, figuratie, decoruri etc. Am facut teste extinse pentru a determina daca merita. Am incercat atat obiectivele anamorfice cat si sferice de 16mm pe ARRI 416 (care in continuare este camera mea preferata), precum si obiective anamorfice si sferice de 35mm vs inregistrarea ARRI Alexa in ARRI RAW.

Am ales obiective mai vechi, o combinatie intre anamorficele din seriile Panavision C si D, precum si cateva Vintage Super Speed din anii ’60 si ’70 ce au de la sine un contrast redus si multe aberatii sferice. Am decis sa imbratisam partile asferice soft din jurul marginilot deoarece am simtit, chiar si la nivel subconstient, ca ar ajuta imagistica sa aduca mai mult a fotografia de tip FSA a epocii.”

The Shape of Water

Nominalizari la Oscar: 13 — Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cea mai buna imagine, Cel mai bun montaj, Cea mai buna coloana sonora, Cel mai bun mixaj sonor, Cel mai bun montaj sonor, Cel mai bun scenariu, Cele mai bune costume, Cele mai bune decoruri, Cea mai buna actrita, Cel mai bun actor in rol secundar, Cea mai buna actrita in rol secundar
Regizor: Guillermo del Toro
DOP: Dan Laustsen
Camere: ARRI Alexa XT Plus, ARRI Alexa Mini
Obiective: Fujinon Alura, Zeiss Master Prime
Format de inregistrare: ARRIRAW 3.4K

Lausten a povestit despre relatia despre cum a filmat The Shape of Water: “Am filmat in  3.2K open gate. Baia este filmata ud pentru ud, asa ca am folosit o ALEXA Mini. Elisa si creatura cazand in rau a fost filmat uscat pentru ud cu mult fum, macarale, fire si proiectoare pentru lumina caustica. Imi plac obiectivele master prime deoarece stii exact ce primesti. Am ales unghiuri largi si am filmat mult cu 25mm si 27mm.”

Darkest Hour

Nominalizari la Oscar: 6 — Cel mai bun film, Cea mai buna imagine, Cele mai bune decoruri, Cele mai bune costume, Cel mai bun machiaj, Cel mai bun actor
Regizor: Joe Wright
DOP: Bruno Delbonnel
Camere: ARRI Alexa SXT Plus, ARRI Alexa Mini
Obiective: Cooke S4, obiective Angenieux Optimo
Format de inregistrare: ARRIRAW 3.4KGet Out

Nominalizari la Oscar: 4 — Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun scenariu, Cel mai bun actor
Regizor: Jordan Peele
DOP:Toby Oliver
Camera: ARRI Alexa Mini
Obiective: Angenieux Optimo
Format de inregistrare: ARRIRAW 3.4K

Phantom Thread

Nominalizari la Oscar: 6 — Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cele mai bune costume, Cea mai buna melodie originala, Cel mai bun actor, Cea mai buna actrita in rol secundar
Regizor: Paul Thomas Anderson
DOP:
Camera: Panavision Panaflex Millennium XL2
Obiective: Panavision Ultra Speed Z-Series MKII
Format de inregistrare: 35 mm (Kodak Vision3 200T 5213, Vision3 500T 5219)

Lady Bird

Nominalizari la Oscar: 5 – Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun scenariu, Cea mai buna actrita, Cea mai buna actrita in rol secundar
Regizor: Greta Gerwig
DOP:
Sam Levy
Camera: 
ARRI Alexa Mini
Obiective:
 Panavision
Format de inregistrare:
ARRIRAW 2K

Call Me By Your Name

Nominalizari la Oscar: 4 — Cel mai bun film, Cel mai bine adaptat scenariu, Cea mai buna melodie originala, Cel mai bun actor
Regizor: Luca Guadagnino
DOP: Sayombhu Mukdeeprom
Camera: Arricam LT
Obiective: Cooke 35mm S4
Format de inregistrare:35mm (Kodak Vision3 500T 5219)

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Nominalizari la Oscar: 7 — Cel mai bun film, Cel mai bun montaj, Cel mai bun scenariu original, Cea mai buna coloana sonora, Cea mai buna actrita, Cel mai bun actor in rol secundar
Regizor: Martin McDonagh
DOP: 
Ben Davis
Camera: 
Arri Alexa XT Plus
Obiective: 
Panavision Seria E si Seria C Anamorphic
Format de inregistrare:
ARRIRAW

The Post

Nominalizari la Oscar: 2 — Cel mai bun film, Cea mai buna actrita
Regizor: Steven Spielberg
DOP: Janusz Kaminski
Camera: Panavision Panaflex Millennium XL2
Obiective: Panavision Primo, PVintage, obiective PCZ
Format de inregistrare: 35 mm (Kodak Vision3 50D 5203, Vision3 250D 5207, Vision3 500T 5219)

No more articles
Lasati-ne un mesaj!